Stilul retro este viitorul nostalgic al modei, dovada clara ca noul este vechiul reinventat si sustine teoria cum ca nimic nu se pierde ci totul se transforma. Creatorii de moda au "reciclat" de cativa ani cateva trenduri de mult apuse si le-au adus pe podium reinterpretate conform cerintelor zilelor noastre. Aceasta practica pare sa dainuie deja de cativa ani, iar melancolicii vremurilor de mult apuse sau tinerii nonconformisti sunt printre cei care le apreciaza cel mai mult. Desigur ca piesele clasice aduc odata cu ele nu doar un trend ci si o stare de spirit, ne face sa ne imaginam cum ar fi fost daca ne-am fi nascut intr-o alta era si ne face de multe ori sa descoperim o alta parte din noi care pana atunci era in stare latenta.

Identificarea diferitelor stiluri retro se poate face foarte usor dupa cateva repere. Anii '20 au fost marcati de faptul ca femeile au inceput sa poarte pantaloni, lucru sustinut de Coco Chanel in colectiile sale, impreuna cu rochiile drepte care nu evidentiau in niciun fel silueta, tunsorile bob si palariile cloche. Anii '30 au fost un pas inapoi in stil datorita recesiunii economice insa un pas in plus pentru utilitatea hainelor: introducerea fermoarului in vestimentatie care pana atunci era purtat exclusiv la incaltaminte. Anii '40 au insemnat insa o revenire la feminitate si extravaganta prin definirea siluetei clepsidra: fusta creion, sacouri stramte in talie, manusi, perle si palarii. Christian Dior, Hubert de Givenchy sau Coco Chanel au fost pilonii pe care s-a dezvoltat moda in anii '50. Atunci au aparut adevaratele colectii haute couture, s-au folosit materiale diversificate, croieli reinventate si s-a inventat micuta rochie neagra facuta cunoscuta de Audrey Hepburn si creata de Coco Chanel. Jachetele scurte si rigide, fustele ample pana la jumatatea gambei, rochiile in forma de "A" si jachetele fara guler, toate sunt piese izvorate din aceasta era si ulterior reinventate in fel si chip. In urmatoarea perioada, anii '60, tinerii dau pentru prima data startul in moda pastrand focusul pe liniile feminine si incluzand fusta mini si materiale precum polyester, spandex si poliamida. In decada imediat urmatoare trendurile sunt amestecate, facand ca in anii '70 sa fie totul permis si sa domine stilul punk si ale lui mesaje anarhiste, iar anii '80 sa se situeze la limita kitch-ului prin excesul din machiaj, par, accesorii si vestimentatie supradimensionata in culori foarte tari.

Designerii care doresc sa readuca unele trenduri in prezent au o intreaga istorie de unde se pot inspira, combina si reinventa astfel ca in final rezultatul sa fie unul de exceptie, menit sa fie actual dar si retro.