Dragobetele este o sarbatoare de origine dacica celebrata de romani pe 24 februarie. Se asociaza numele de Dragobete cu un personaj din mitologia populara romaneasca fiind identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romana și cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca. Oamenii de la țara isi mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și baietilor care, in ziua lui Dragobete, se primeneau in haine curate, de sarbatoare și porneau cu voie buna spre padure pentru a culege ghiocei, viorele, tamaioasa, pe care le asezau la icoane si le foloseau la diverse farmece de dragoste. Spre ora pranzului, fetele porneau în goana spre sat, fuga fiecareia atragand dupa sine baiatul care le indragea. Dupa ce isi prindea aleasa, baiatul ii fura o sarutare în vazul lumii, sarut care simboliza legamantul lor de dragoste pe intregul an de zile. De aici si celebra zicala: “Dragobetele saruta fetele”. Prilej de bucurie și bunastare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi ale poporului roman. Probabil ca 24 februarie insemna, pentru omul arhaic, inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste, pasarile isi cauta cuiburi, iar omul participa si el la bucuria naturii. poza2 Pe de cealalta parte, Sfantul Valentin este Ziua Indragostitilor in traditia occidentala, care se sarbatoreste pe data de 14 februarie.

Legenda spune ca imparatul roman Claudiu al II-lea s-a gandit ca, in locul luptei, barbatii preferau sa stea acasa cu sotiile și copiii lor. In consecinta, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldatii din Roma sa nu se mai poata casatori. Valentin, un preot crestin a casatorit in secret cupluri, cununiile fiind facute in locuri secrete, pentru a nu putea fi gasit de imparat. Intr-un final, Claudiu l-a gasit si l-a arestat, dar placand-i personalitatea lui Valentin i-a propus ca in loc sa fie executat, sa devina soldat roman. Acesta a refuzat si a fost intemnitat si apoi condamnat la moarte.

Pana in ziua executiei, el a trimis scrisori de adio catre prietenii sai si le-a semnat scriind: "Adu-ti aminte de Valentin al tau."

Desi romanii au aflat de existenta ei de putina vreme, totusi ea a devenit foarte populara, starnind mai multa verva si pregatiri decat sarbatorile deja invechite, cum sunt Craciunul si Pastele. Pe 14 februarie toti indragostitii isi trimit si primesc scrisori, mesaje, declaratii de dragoste insotite bineinteles si de cadouri. Ziua este sarbatorita in special de tineri, adulti chiar si copii. Este alegerea ta cand doresti sa iti serbezi dragostea: de Dragobete sau de Sfantul Valentin...sau in fiecare zi ;)