Ia romanesca este prezenta in cultura noastra de atatia ani incat este deseori confundata cu traditionalul, cu ceva vechi, cu ceva al carui loc ar trebui sa ramana in trecut si sa nu se remarce foarte tare in afara conjuncturii sale de odinioara. Tindem mereu sa ne dorim lucruri cat mai actuale si uitam ca si ceea ce e vechi poate redeveni actual. De cand cu tabloul lui Matisse "La blouse romaine" din 1940, ia a redevenit in centrul atentiei, si nu oricum ci expusa la Muzeul National de arta Moderna din Franta. Cand se credea ca a fost din nou lasata intr-un colt prafuit al cufarului bunicii, ea isi face o serie de aparitii care o vor clasa pentru totdeauna printre cele mai fashion item-uri din toate timpurile. Prima aparitie a fost cea in colectia haute couture a lui Yves Saint Laurent din 1981, devenita ulterior o colectie ce a fost expusa in numeroase muzee din lume. Ulterior, alte nume mari au dorit sa isi lege destinele cu ia noastra romaneasca, iar printre ei se afla Jean Paul Gaultier, Oscar de la Renta si Tom Ford care au inclus in colectiile lor ia romanesca.

ie matisse

Acum, de pe podium, ia romanesca priveste in jur si isi doreste sa fie acolo unde ii este locul: pe romani. Dupa ce a aratat fabulos pe aproape toate vedetele de la Hollywood si nu numai, de cativa ani, ia s-a reintors in garderoba noastra, a romanilor. E un trend de cativa ani deja si care continua sa fie la moda si in acest an. Iile au chiar si o zi dedicata, 24 mai, de Sanziene, cand se doreste sa se instituie Ziua Universala a Iei. O initiativa a unor sustinatori ale acestor articole vestimentare care au depasit bariera traditionalului consta ca in acea zi fiecare dintre noi sa poarte o ie alba, sa se pozeze si sa o posteze pe retelele de socializare in semn de sustinere a valorilor culturale romanesti. In cazul in care vrei si tu sa te numeri printre sustinatoare ar trebui totusi sa o faci cu stil.

O ie nu o asortezi orisicum, chiar daca croiala in sine o face sa flateze orice fel de silueta. In primul rand, mergi pe varianta proportionalitatii: o ie este vaporoasa, larguta, oarecum transparenta, si este un accesoriu in sine, deci ar trebui ca celelalte articole vestimentare purtate sa nu fie largi si sa aiba o cromatica neutra. Asadar, purtati ia cu o fusta stramta sau pereche de pantaloni skinny sau bootcut, monocrome, iar daca decideti sa ii asortati cu o pereche de leggins aveti grija ca ia sa va acopere partea posterioara sau macar  o buna parte din ea. Aveti grija ca macar un articol vestimentar sa fie in nuanta culorilor de pe ie, iar daca doriti sa o accesorizati cu ceva in plus puteti folosi o curea in talie, un colier simplu sau un clutch oversized. Sa nu va fie frica sa faceti alegeri indraznete, pana la urma ia este o dovada de nonconformism, de inspiratie, de culoare, sau de asocieri indraznete cu pantalonii din piele, de exemplu. Oricum ati asorta-o esecul nu intra in calcul, iar daca nu o ai intra aici si consulta oferta noastra de ii moderne.

ii25