Invatam de mici cat de important este sa te speli pe maini, pe dinti, pe fata si ulterior, cam prin adolescenta invatam ca nu e suficient. In adolescenta suntem pusi pentru prima data in fata situatiei de a alege produse de ingrijire a fetei si acest lucru trebuie facut impreuna cu un specialist. Evita alegerea unor produse la recomandarile unor prieteni, suntem toti diferiti, din fericire, si s-ar putea ca ceea ce lor le-a priit tie sa iti creeze disconfort sau sa nu aiba niciun efect. Atunci cand vrei sa iei propriile decizii trebuie sa incepi de la o ipoteza simpla: identificarea tipului de ten si a problemelor cu care te confrunti. Poate parea usor insa nu e, deoarece cand e vorba de ten nu e totul alb sau negru.

In ingrijirea tenului gras, adica acel ten lucios care are un exces de sebum, cu pelicula hidrolipidica dezechilibrata, pori dilatati, cosuri negre si comedoane, sunt indicate produse de ingrijire care sa regleze productia de sebum si nu sa o inhibe. Asadar, trebuie sa alegi produse ce contin kaolin, sare de mare, argila, acid salicilic sub forma de gel sau lotiune. Totodata o alegere blanda este si demachierea folosind apa micelara.

Tenul uscat este deseori confundat cu tenul dezhidratat. Daca in cazul primului este necesar sa renunti la acizi (AHA si BHA) si la produse ce le contin, sa folosesti produse pe baza de uleiuri esentiale (exclus uleiul de arbore de ceai), sa faci scrub o data pe saptamana si sa il insotesti cu o masca hidratanta, in cazul tenului dezhidratat interventiile sunt mult mai mici implicand deseori o creme hidratanta si consumul de apa, lichide si fructe. De luat aminte pentru tenul uscat: unt de shea, ulei de argan, vitamina E si uleiul de floarea soarelui.

Tenul sensibil implica de regula 4 categorii de afectiuni: acnee, rozacee, sensibilitate neuronala la anumite ingrediente si dermatita de contact. Fiecare din ele trebuie tratata diferit si pentru asta nu exista o regula generala in alegerea unui singur tip de produs. Ar trebui folosite produse hopoalergenice si dermatocosmeticele care de regula au game intregi destinate acestor probleme. Asadar, musetelul, aloe vera sau sucul de castravete s-ar putea sa nu fie general valabile tuturor afectiunilor de mai sus.

ten

In cazul unui ten mixt, cu exces de sebum doar in zona "T", ingrijirea se face diferentiat pentru fiecare zona: cea normala si cea grasa. Tenul normal este telul oricareia dintre noi deoarece este si cel mai usor de ingrijit, nu are probleme ci doar trebuie sa folosesti produse specifice varstei pe care o ai.

Fara doar si poate ajutorul unui specialist in identificarea tipului de ten si a problemelor acestuia ar trebui sa fie primul pas catre alegerea celor mai bune produse pentru tenul tau, impreuna cu o dieta echilibrata si o hidratare interioara corespunzatoare prin consumul de apa.